top of page

De werking van homeopathie is gebaseerd op het stimuleren van het zelf genezend vermogen. Iedereen heeft het vermogen zichzelf te genezen. Denk maar aan wondjes die snel weer dicht gaan, herstel van een griep of een gebroken been dat door rust en fixatie 'vanzelf' weer geneest. Homeopathie stimuleert dit proces van het zelf genezend vermogen waardoor uiteindelijk klachten verminderen en op termijn veelal geen of minder reguliere medicatie nodig is. De daadwerkelijke genezing komt immers van binnenuit.

Iedereen is uniek

Bij een homeopathische behandeling wordt niet alleen gekeken naar de klacht waar je voor komt. Je bent meer dan bijvoorbeeld die vervelende blaasontsteking die steeds terug komt. Immers ieder mens is uniek en een homeopaat wil graag weten wat jou uniek maakt. Hoe komt iemand aan die nekklachten of ontstekingen? Wat speelt er nog meer in iemands leven? Alle facetten zijn van belang, tot en met bepaalde voorkeuren voor eten aan toe. Op basis van al deze informatie wordt de keuze van het middel gebaseerd.

 

Basis van homeopathie

Dr. Samuel Hahnemann (1755 -1843) is de grondlegger van de homeopathie. Hij was destijds werkzaam als arts, wetenschapper en vertaler van medische dossiers. Tijdens zijn vertaalwerk stuitte hij op verslagen over der werking van kinabast bij malaria. Men wist dat het heel goed werkte maar niet hoe. Om te kunnen bepalen wat kinapast nu precies doet, besloot Hahneman om het op zichzelf te testen. Vrij snel kreeg hij de bekende wisselkoortsen die horen bij malaria. Verder onderzoek leerde dat kinabast bij een gezond persoon ziekte verschijnselen veroorzaakt die passen bij malaria en dat dezelfde kinabast malaria patiënten geneest. Nog meer onderzoek wees uit dat dit eigenlijk geldt voor alle mogelijke stoffen. Hahnemann is doorgegaan met onderzoeken en heeft vele stoffen uitgeprobeerd op zichzelf en ook op andere testpersonen om vervolgens dezelfde stof te geven aan mensen met ziekteverschijnselen die overeenkwamen met de testresultaten. Alles heeft hij altijd heel zorgvuldig en uitgebreid gedocumenteerd. Hiermee was de basis gelegd voor de huidige homeopathie. Inmiddels zijn er meer dan 1.000 stoffen getest en gedocumenteerd en die ontwikkeling gaat nog steeds door. 

 

 

Homeopathie, hoe werkt het?

Onderstaande video geeft een uitgebreide uitleg over de werking van homeopathie.

bottom of page